Kurban Bayramı turumuz 14 haziran veya 17 haziran sabahı saat 07:30’da buluşmamız ile başlıyor. Check – In ve pasaport kontrolünün ardından Free-Shop’da alışveriş için küçük bir serbest zamanımız oluyor. Feribotumuz saat 09:00’de hareket edecek. ( * bayram dolayısıyla rötarlar olacaktır ) 20 dakikalık kısa bir deniz yolculuğunun ardından Sakız Adası’na varıyoruz. Gerekli kontrollerden geçtikten sonra bizi bekleyen tur otobüsümüze eşyalarımızı bırakarak yapacağımız şehir tanıtım turumuza başlıyoruz.
Sakız Adası kalesinin içerisinden başlayan turumuzda kale içerisindeki eski mimariyle birlikte Osmanlının izlerini taşıyan yapıları görüyoruz. Bunlar Medrese , Bayraklı Camii ve Osmanlı Mezarlığı oluyor. Kale içerisinden çıkarak şehir meydanına doğru ilerlerken bizleri gene Osmanlı döneminden kalan Mecidiye Camii karşılıyor. Ana çarşıdan ilerleyerek Yunanistan’ın en büyük ve tarihi kaynaklarının bulunduğu Korai Kütüphanesini dışardan görerek kordon boyuna çıkıyoruz. Burada bulunan yerel işletmeleri sizlere tanıttıktan sonra serbest zaman.
1. Gün Kuzey Ada Gezisi
Önceden belirlediğimiz saatte buluşarak tur otobüsümüz ile kuzey ada gezimize başlıyoruz. İlk durağımız öğle yemeğimizi yiyeceğimiz Lagada oluyor. Deniz ürünlerinin servis edildiği yerel tavernaların bulunduğu bu küçük balıkçı köyü yerel halkında tercihleri arasındadır. Lagada’dan ayrılarak Agios Isidoros Şapelini yakından görmeye gidiyoruz. Denizin ortasında bulunan bu küçük kilise uzaktan görüntüsü ile resmedilmiş bir tablo gibi duruyor. Turumuzun son durağı ise adanın sembollerinden birisi haline gelmiş yel değirmenleri oluyor. Tabakika bölgesine gidiyor ve burada fotoğraf molası veriyoruz. Otelimize giderek kuzey ada turumuzu sonlandırıyoruz.
2. Gün Güney Ada Gezisi
Oteldeki sabah kahvaltımızın ardından otobüsümüze binerek adanın güneyine doğru ilerliyoruz. İlk durağımız seramikçiliğin yapıldığı Armolia oluyor. Burada meşhur damla sakızı ağaçlarını sizlere tanıtıyoruz. Yerel ürünlerin satıldığı işletmeleri ziyaret ederek alışveriş yapabilirsiniz. Kahve molamızı tarihi bir köyün meydanında vermek üzere Mesta’ya gidiyoruz. Mesta kale şeklinde inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmeyi başarmış bir orta çağ köyü. Dar sokaklarında ilerlerken karşımıza çıkan Taksiarhis Kilisesini de ziyaret ediyoruz. Köy meydanında bulunan kafeteryalarda bir şeyler içmek için mola veriyoruz.
Buradan ayrılarak çok merak edilen Pirgi köyüne gidiyoruz. Evlerin dış cephelerine yapılmış süslemeleri ile bilinen Pirgi’de aslında 14. yüzyılda inşa edilmiş bir orta çağ köyü. Gri ve beyaz renklerle süslenmiş bu evlerin bulunduğu dar sokaklarda ilerleyerek turumuza devam ediyoruz.
Öğle yemeği için güzergahımız üzerinde bulunan Emporios’a gidiyoruz. Burada bulunan tavernalardan istediğimize oturabiliyoruz. Bu bölgeyi önemli yapan ise burada bulunan volkanik plaj. İsteyen konuklarımız 250 metre yürüyerek siyah taşlardan oluşan bu plajı görmeye gidebilirler.
Turumuzu sonlandırmadan yolumuzun üzerinde buluna LIDL Süpermarkette küçük bir alışveriş molası da vereceğiz
Taverna ( Akşam )
* Canlı müzikli taverna organizasyonumuz yeterli katılımcı olması durumunda olacaktır. Yemek servisi fiks menü olarak her 4 kişiye ortak serpme Yunan yemek ve mezeleri servis edilir. Oturma düzenimiz 8 kişi – 12 kişi ve benzeri şekilde olur. Limitsiz içecek servisi olacaktır. Katılımcılarımız ile saat 21:00 ‘de buluşarak tavernamıza gideceğiz.
3. Gün Batı Ada Gezisi
Kahvaltımızın ardından valizlerimizi otobüsümüze yerleştirip adanın batısına doğru yola çıkıyoruz. İlk durağımız Unesco tarafından koruma altına alınmış Nea Moni Manastırı oluyor. 11. yüzyılda inşa edilmiş olan Nea Moni manastırının içerisindeki ana kiliseyi ziyaret ederek içerisinde bulunan Bizans dönemine ait mozaikleri görüyoruz. İstanbul’un en önemli atölyelerinde bulunan sanatçılar tarafından yapılmış bu muhteşem mozaikler Yunanistan’daki iyi durumda olan üç koleksiyondan birisidir.
Sizleri gene etkileyecek bir köye doğru gidiyoruz. 14. yüzyılda bir dağın yamacına korsan saldırılarından korunmak için orta çağda inşa edilmiş Anavatos Köyü. Günümüzde kimsenin yaşamadığı bu tarihi köyün yanına kadar gidiyor ve burada kahve molamızı veriyoruz. İsteyen konuklarımız yukarıya köye doğru çıkarak bu tarihi yakından görebilirler.
Sakız Adası’nın tam ortasında bulunan Avgonima’ya giderek burada öğle yemeği molamızı veriyoruz. Özelikle fırında veya çevirme oğlak eti , şaraplı horoz gibi yerel yemekleri ile bilinen bu köyde bal, peynir gibi ürünleri de bulabiliyorsunuz. Turumuzu sonlandırmak üzere şehir merkezine geri gidiyoruz. Feribotumuzun hareket saatine kadar sizlere Sakız Adası şehir merkezinde kısa bir serbest zaman tanıyoruz. Saat 17:00 ‘de gümrükte hazır oluyor ve gerekli kontrollerden sonra feribotumuza binerek Çeşme’ye doğru hareket ediyoruz.